• Carbon Valley Regional Library
  • Carbon Valley Regional Library
  • Carbon Valley Regional Library
  • High Plains Library District

    Firestone, Colorado

    The new 34,500 SF Carbon Valley Regional Library houses large collections of books and periodicals, a computer lab, study rooms, a large community meeting room, a café, and an outdoor patio. In addition to providing mechanical/electrical engineering, RMH was responsible for designing the facility’s attractive, functional, and energy-efficient lighting systems. RMH carefully selected lighting fixtures to meet the needs of occupants, while complementing the building’s architecture and reducing energy usage. Echoing the building’s silo-like form, cylindrical pendants illuminate the main reception desk and accent the shape of the entry area. The cylindrical form is reflected throughout the facility to punctuate corridors, help direct traffic, and create rhythm. Fully perforated direct/indirect linear fluorescent lamps are balanced with bright ceilings to provide functional and efficient lighting for many of the building’s interior spaces. To further meet ambitious energy-efficiency targets, RMH implemented a daylight harvesting strategy to bring natural light into the facility whenever possible. An automated control system dims outer rows of lights for most of the daylight hours to increase energy performance while maintaining visual comfort. Occupancy sensors are designed to turn off lights when occupants are not detected in a particular space, thereby providing additional efficiencies. The use of daylight harvesting and other lighting control measures improves the facility’s already-impressive power density rating by 50%.
 

Carbon Valley Regional Library

High Plains Library District

Firestone, Colorado

The new 34,500 SF Carbon Valley Regional Library houses large collections of books and periodicals, a computer lab, study rooms, a large community meeting room, a café, and an outdoor patio. In addition to providing mechanical/electrical engineering, RMH was responsible for designing the facility’s attractive, functional, and energy-efficient lighting systems.

RMH carefully selected lighting fixtures to meet the needs of occupants, while complementing the building’s architecture and reducing energy usage. Echoing the building’s silo-like form, cylindrical pendants illuminate the main reception desk and accent the shape of the entry area. The cylindrical form is reflected throughout the facility to punctuate corridors, help direct traffic, and create rhythm. Fully perforated direct/indirect linear fluorescent lamps are balanced with bright ceilings to provide functional and efficient lighting for many of the building’s interior spaces.

To further meet ambitious energy-efficiency targets, RMH implemented a daylight harvesting strategy to bring natural light into the facility whenever possible. An automated control system dims outer rows of lights for most of the daylight hours to increase energy performance while maintaining visual comfort. Occupancy sensors are designed to turn off lights when occupants are not detected in a particular space, thereby providing additional efficiencies. The use of daylight harvesting and other lighting control measures improves the facility’s already-impressive power density rating by 50%.