• Chalmette National Battlefield Visitor Center
  • Photovoltaic Array on Roof of Chalmette National Battlefield Visitor Center
  • Chalmette National Battlefield Visitor Center
  • National Park Service

    Jean Lafitte National Park, Louisiana

    The Chalmette National Battlefield and Cemetery is site of the 1815 Battle of New Orleans (during the War of 1812) and the final resting place for soldiers from the Civil War, Spanish-American War, World Wars I and II, and Vietnam. After Hurricane Katrina destroyed the original Chalmette visitor center in 2005, the National Park Service decided to replace the center with a much larger and significantly more energy-efficient facility. The resulting 3,500 SF visitor center houses interpretive displays, interactive exhibits, maps, a film viewing area, and space to accommodate assemblies for education programs and public meetings. The new visitor center was designed to meet LEED Silver requirements and features a variety of sustainable technologies such as a high-efficiency cooling system, low-flow water fixtures, energy-efficient light fixtures (including LED exhibit fixtures), and a roof-mounted 7.5 kW photovoltaic system that offsets approximately 13% of the building’s energy usage. The RMH Group served as the project’s mechanical/electrical engineer, lighting designer, and energy modeling consulting.
 

Chalmette National Battlefield Visitor Center

National Park Service

Jean Lafitte National Park, Louisiana

The Chalmette National Battlefield and Cemetery is site of the 1815 Battle of New Orleans (during the War of 1812) and the final resting place for soldiers from the Civil War, Spanish-American War, World Wars I and II, and Vietnam. After Hurricane Katrina destroyed the original Chalmette visitor center in 2005, the National Park Service decided to replace the center with a much larger and significantly more energy-efficient facility. The resulting 3,500 SF visitor center houses interpretive displays, interactive exhibits, maps, a film viewing area, and space to accommodate assemblies for education programs and public meetings.

The new visitor center was designed to meet LEED Silver requirements and features a variety of sustainable technologies such as a high-efficiency cooling system, low-flow water fixtures, energy-efficient light fixtures (including LED exhibit fixtures), and a roof-mounted 7.5 kW photovoltaic system that offsets approximately 13% of the building’s energy usage.

The RMH Group served as the project’s mechanical/electrical engineer, lighting designer, and energy modeling consulting.